mandag 19. mai 2014

Den industrielle revolusjonen - industriendringenes alder ...

Den industrielle revolusjon er først og fremst navnet man gir tidsperioden som varte i omtrent hundre år fra den tok til i andre halvdel av 1700 tallet. Den industrielle revolusjon bidro til store samfunnsmessige omveltninger, kjennetegnet av en rivende teknologisk utvikling, store sosiale forandringer, en rask industrialisering og forandrede samfunnsforhold. I den industrielle revolusjons tidlige faser var det Storbritannia som ledet an. Senere skulle andre europeiske land også ta del i forandringen, og etter hvert spredte den seg videre til andre kontinenter. 

 I det førindustrielle samfunn ble stort sett all produksjon utført av personer som arbeidet alene eller i små grupper. Kraftkilden i produksjonen var enhver persons muskler, og de redskapene man hadde til rådighet var stort sett enkle. Produksjonen foregikk gjerne ved at man arbeidet alene eller i små grupper, og hensikten med selve arbeidet var stort sett å dekke sin families behov. Til en viss grad foregikk det også handel, idet man kunne selge det overskudd man klarte å produsere. Menneskene tjente neppe de helt store summene på det som ble solgt.

På illustrasjonen på høyre side kan man se flere fabrikker, og i hvor stor grad produksjonen foregår med tanke på røyk fra pipene. I boken Tidslinjer 2(Grimnes, Øhren, Eriksen, Wiig, Ertresvaag, Eliassen & Skovholt - Tidslinjer 2, Aschehoug 2008)beskrives det at man måtte gå langt unna byen for å se synet av solen. Dette referer dermed til at industrien og markedet hadde tatt såpass mye over at forurensingen førte til en mørk himmel over byene. Illustrasjonen viser også at over fabikkene er det mørkt og dystert, mens på utenfor har vi sollys. Dette kan være med på å vise at arbeidsforholdene i fabrikkene ikke var så greie på denne tiden, og at folk jobbet under dårlige omstendigheter. På bildet ser vi heller ikke til noen barn, som kan være tegn på at barnearbeid var noe som tok sted på denne tiden. Personlig mener jeg at denne illustrasjonen er et meget godt eksempel på den industrielle revolusjonen, siden det er med på å vise forurensning, produksjon, barnearbeid med tanke på det som ble nevnt tidligere.

Oppgave A)

En modell av Spinning Jenny
I denne perioden var det oftest slik at folk tok i brukhåndkraften som det mest effektive. Som tidligere nevt, når den industrielle revolusjonen tok stedble dette effektivisert. Folk kom frem med mamnge fremdragende ideer, og oppfinnelser, blant disse var veveren, snekkeren og oppfinneren James Hargreaves som levde i England på 1700 tallet. I 1764 fant han opp den første spinnemaskinen som kunne brukes industrielt. Maskinen ble kalt Spinning Jenny. Den fungerte slik at spinneren sveivet på et hjul som trakk ut og tvinnet bomullen til tråder. En slik maskin kunne spinne like mye tråd som 20 til 30 personer tidligere hadde kunnet når man arbeidet på hver sin rokk. Denne maskinen hadde mye å si for den raske indutrien på denne tiden, og ideen gjorde at man med tiden så mange at det fantes en større fortjeneste dersom man fant opp nye og forbedrede maskiner som også blir brukt den dag idag. 



Kilder:
- Grimnes, Øhren, Eriksen, Wiig, Ertresvaag, Eliassen & Skovholt - Tidslinjer 2, Aschehoug 2008 
- http://snl.no/spinning_jenny 
- http://no.wikipedia.org/wiki/Spinning_Jenny
- http://www.kildenett.no/portal/artikler/2007/den_industrielle_revolusjon


g

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar