lørdag 31. mai 2014

TANZANIA - en perle av imperialismens smykke ...


Fremstilling av koloniherrer
Imperialisme har eksistert til alle tider og i alle verdensdeler. Begrepet imperialisme kommer fra latin og betyr å befale. Når en stat bedriver imperialisme, forsøker det å skaffe seg politisk, kulturell, økonomisk eller militær utover egne landegrenser. Imperialismen var en maktkamp mellom stormaktene, der man ville karre til seg mest mulig råvarer, arbeidskraft og skatter fra de innfødte. Ifølge tidslinjer 2 () defineres begrepet slik: Imperialisme betyr at en stat utvider sin egen makt og innflytelse på bekostning av andre stater. Et eksempel på et imperium, er Det britiske Imperiet. (1700- og 1800-tallet). Imperialismens tidsalder regnes å være fra 1850-1914. Som oftest hadde man kolonier, som ifølge freedictionary defineres som et område som tilhører en stat, men som ligger utenfor dens grenser. Eksempel på dette er India som var tidligere britisk koloni.
Tanzania- et lan som ble kolonisert på 1800-tallet .....

Et land som var kolonisert på 1800-tallet var Tanzania. Koloniherren av dette landet var det europeiske landet: Tyskland, som hadde herredømmet over det meste av fastlandsområdet som nå er Tanzania(Tanganyika) fra rundt 1890. Storbritannia hadde herredømmet over øygruppen Zanzibar. Etter første verdenskrig, og Tysklands kapitulasjon, ble Tanganyika overdratt til Storbritannia. Kolonitiden var preget av utbytting og undertrykking, særlig under tysk herredømme. Det oppstod et opprør mot Tyskerne som ble brutalt slått ned. Det ble bygget infrastruktur som jernbaner og veier i kolonitiden, men de ble laget etter koloniherrene sine behov. Jernbanene gikk først og fremst innover i landet, for å transportere ut råvarer, og ikke mellom byene langs kysten for å transportere mennesker og fremme lokal handel. Det ble gjort lite eller ingenting for å bygge sunne og demokratiske politiske institusjoner som kunne hjelpe landet når det ble uavhengig.

Tanzanias nasjonal flagg
Storbritannia lot stort sett koloniene få sin frihet uten voldelig kamp. Det var også tilfellet for Tanzania. Men de økonomiske relasjonene mellom kolonien og kolonimaktene var på mange måter fremdeles preget av utbytting, slik det hadde vært under kolonitiden.
 
 
Når ble landet avkolonisert, og hvordan går det med landet i dag?

Etter at landet ble avkolonisert i 1961, gikk Tanganyika og Zanzibar inn i en union i året senere i 1963, og fikk navnet "United Republic of Tanzania". Tanzania ble en relativt vellykket statsdannelse med stabile politiske forhold i forhold til andre Afrikanske stater, selv om det har vært en del uroligheter på Zanzibar. Men Tanzania har ikke vært like heldig med sin økonomiske politikk. Landet har hatt store økonomiske problemer og er et fattig land.
Etter uavhengigheten sin har nok ikke Tanzania førte en politikk som har vært spesielt økonomisk vellykket. Tanzania innførte et politiske og økonomisk system som gjerne blir kalt Afrikansk sosialisme. Selv om det sosialt og politisk var relativt suksessfylt og har vært en viktig bidragsyter til stabiliteten i Tanzania, var det en økonomisk fiasko. Senere har landet gått over til en mer markedsliberal økonomi. I første omgang med ganske ekstreme reformer som var en betingelse for å få lån fra Verdensbanken og IMF, dette har heller ikke vært en økonomisk suksess og førte til at landet fikk store lån. Tanzania er et land som tradisjonelt ikke har vært spesielt rikt på naturressurser, men de har nå funnet olje og gass i havet utenfor Tanzania.
   
 
 
 
Kilder:






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar