mandag 27. januar 2014

27 januar: Innledning

Jeg har nå valgt å skrive innledningen til selve oppgaven hvor jeg kort skal gjøre rede for hva oppgaven min skal innholdet, ved å dra inn problemstillingen.

 
«Krig er lett å begynne med, men vanskelig å slutte...»

 
Afghanistan har opp gjennom historien vært et land som lenge har vært preget av konflikter, uår og misnøye. Disse konfliktene har sine utspring fra rundt 30 år tilbake med Sovjetisk invasjon, og har ennå ikke opplevd langvarig fred i og med at de den dag i dag er i konflikt med stormakten USA. Disse konfliktene har påvirket livet til store deler av befolkningen, hvor etterfølgene og opplevelsene har vært grove. Det har vært fra å søke flukt i andre land, forfølgelse, torturering, begrenset okal befolkningens rettigheter og over til å ha mistet livet. I denne oppgaven skal jeg med tanke på den sovjetiske invasjonen som har vært en historisk hendelse for Afghanistan, ha fokus på hvordan min far opplevde krigen sett fra hans egne øyne. Hvor i ganske stor grad legger vekt på; «Hvordan påvirket den sovjetiske invasjonen livet til faren min?».

20 Januar: kilder


Oppgaven min har hittil har basert seg på ulike spørsmål, som har skapt en slags balanse i teksten og som har bidratt til at jeg kan få konkrete svar knyttet opp mot problemstillingen. Spørsmålene jeg har valgt å stille faren min er:

1. Hvilke utfordringer møtte du på som medlem av et militært samfunn?
 
  1. I og med at de fleste afghanere var imot det sovjetiske styret, valgte du å jobbe for dem. Skapte det noen konflikter for din hverdag, var det med på å begrense friheten din eller opplevde du hverdagen som alle andre som ikke var medlem i militæret?
  2. Hvilke konflikter kunne ditt yrke skape for deg med tanke på hvordan situasjonen var på den tiden, hva slags motstand kunne du få eller fikk du noe motstand i det hele tatt?
  3. De fleste beskriver og ser på konflikten mellom Sovjet og Afghanistan som en tragedie, hadde det noen positive sider ut i fra dine opplevelser?
  4. Som et individ i løpet av krigen, hvordan opplevde du krigen sett med dine egne øyne?
  5. Mange afghanere tolket deg som en landsforræder til tross for at du jobbet for Sovjet, hvordan påvirket det din livsstil?
  6. Hvilke resultater har krigen gitt deg?
  7. Hvordan har krigen vært med på å gjøre deg sterk samtidig som du tidligere har nevnt at den gjorde deg svak?(Kommer tilbake til det i løpet av teksten/oppgaven)
  8. Hvordan har krigen påvirket familielivet ditt?
  9. Hvilke etterfølger har du fått av krigen?

Jeg har valgt å ta i bruk et par kilder som jeg synes var ganske relevante å dra med inn for temaet jeg har valgt. Jeg valgte å ta i bruk disse kildene for å presisere, referere og overbevise at det jeg har skrevet om er noe som virkelig har tatt plass. Nedenfor er det en oppramsing over hva jeg har valgt å bruke som mine sekundærkilder:
  • Bokforhandleren i Kabul, Åsne Seierstad, Cappelen Damm 2008
  • Høytspill om Afghanistan, Kai Eide, Cappelen Damm 2011
  • Eksperimentet Afghanistan, Astri Suhrke, Spartacus 2011
  • Tidslinjer 2, Grimnes, Eriksen, Wiig, Ertresvaag, Eliassen, Skovholt, Aschehoug 2008

13 Januar: problemstilling

I og med at jeg i tidligere blogginnlegg har nevnt hvilke tema jeg skal ta for meg, og hva min oppgave skal basere på vil jeg i dette innlegget notere et par ord om hva som skal være roten til hele oppgaven. Altså hva problemstillingen min skal være knyttet opp mot denne oppgaven, og jeg har derned valgt å sette opp en ganske simpel og åpen problemstilling som er: «Hvordan har den sovjetiske invasjonen i Afghanistan påvirket livet til faren min?». Dette er det jeg skal forsøke å svare på i oppgaven, for å holde den røde tråden gjennom hele veien.

6 Januar: Oppgavetema

Gjennom tiden har verden vært preget av flere store og små konflikter , som har hatt mye å si for ulike personer til forskjellige tider. Jeg skal med tanke på denne oppgaven ta for meg en hendelse som har stor betydning for min far, og min tidligere bakgrunn. Pappa har gjennom tiden vært en veldig aktiv person, når det har gjeldt politikk både når han var ung og nå til dags. I sine unge år var han «medlem» i militæret, og fikk opplevd en krig/konflikt som har hatt stor betydning for hans nåtid og fortid. I denne familieoppgaven har jeg dermed valgt å ta for meg Sovjets invasjon i Afghanistan(makrohistorien) og satt pappa som mikrokilde, hvor jeg blant annet skal skrive om hans opplevelse og perspektiv av krigen.