fredag 11. oktober 2013

DIPLOMACY- kunsten å la noen ha det på din måte`

Diplomacy er et brettspill som har sitt opphav fra 1954, spillet baserer seg på maktspillet mellom de europeiske stormaktene med tanke på den blodigste krigen i Europa; første verdenskrig. Som navnet sier er det ingen bruk av teknologi, forskning eller andre metoder som teller, men dermed vektlegging på diplomati altså en sans for inngåelse av avtaler, passe på altså gi og ta etter behov og i nødvendige tilfeller dolke dine allierte i ryggen. Den setter deg ut i en situasjon hvor du er nødt til å tenke kvikk og oversiktlig for å klare å inngå avtaler og som følge av dette alliere seg med land som kan være nyttig for å oppnå troppene og ha den sentrale makten for å vinne.(http://no.wikipedia.org/wiki/Diplomacy)

Land fremhevet med tykk strekfarge er involverte land i diplomacy spillet
og 1. verdenskrig`

I dette blogginnlegget skal jeg gi en kort oversikt over diplomacy-spillet, og gjenfortelle opplevelsen av spillet i klasserommet. 

Diplomacy kan spilles av flere personer, det kan være opptil syv spillere, men det er også mulig å spille med få personer som 2 stykker (http://www.wizards.com/default.asp?x=ah/prod/diplomacy). Om det er færre enn syv spillere med, må det avgjøres om noen spillere skal kontrollere flere nasjoner. I klassen vår det bestående av flere personer, da løste læreren problemet ved å dele oss inn i 7 grupper på flere personer og det ble så mange som opptil 6 stykker på hver gruppe.

Stormaktene som var deltakende var; Storbritannia, Tyskland, Russland, Det Osmanske riket, Østerrike-Ungarn, Italia og Frankrike.

Spillebrettet er delt inn i flere provinser, hvor de har en del forsynings-brikker som er viktig for å oppnå makt i spillet. Man kan miste forsyningstropper som var bestående av Mann og båt i vårt spill, men man kan også få forsynings-brikker. Gruppen med de fleste forsynings-brikkene vinner spillet. Mennene kunne bevege seg i land, mens båt kunne bevege seg på kystområder og langs kystprovinser. Båten bidrar også til å frakte en tropp over vannet (http://spillklubben.samfunnet.no/diplomacy.htm).

Det viktigste prinsippet er først å få hjelp av sine allierte til å slå ned en fellesfiende, selv om fiendebildet er noe varierende utover kampen. Vi fikk 10 minutter for å ha en fellessamtale etter hver runde for å få en mulighet til å snakke med alle andre på gruppen for å få inn nyttige forslag, hvor vi eventuelt bare flyttet brikkene og forlot stedet.

Gruppen min som var bestående av et par stykker og hadde landet Tyskland som hovedområdet, gikk det ikke så veldig bra med. MEd tanke på realiteten geografisk sett vet ligger Tyskland mellom flere bitre fiender (bla. Frankrike og Russland). Vi la frem en plan om å alliere oss med Frankrike og det Osmanske riket i tillegg til støtte fra Italia. Vi ville ikke være i allianse med Russland siden de hadde flere tropper fra før av noe som kunne føre til at vi ble dolket i ryggen, og bli tatt over veldig fort.

Kart over hvordan Tyskland så ut under 1 VK .
Siden vi fikk dolk i ryggen allerede i første stund av dem vi var alliert med, ble vi som en allianse brøytet. Siden vi er et land som er nyttig og fordi det har vei til flere kanter. Alliansen vi inngikk var ganske annerledes fra den virkelige allianse oppfatningen, siden vi ikke prøvde å gå til krig med Frankrike som erklærte seg nøytrale. Vi ville heller gripe Russland under våre hender, noe som ikke gikk like greit som forventet. Frankrike brøt allianse med Italia, og oss for å skaffe seg flere tropper slik at de kunne overvinne Russland.
Landet som klarte seg best under diplomacy spillet var Storbritannia som fikk til seg flest tropper, selv om Russland lå på likt nivå men Russland hadde tre tropper fra før av. Grunnen til dette var nok at når Frankrike erklærte seg nøytrale og sendte sine tropper rundt tyskland området klarte de å ta til seg områdene i Frankrike ved å frakte sine menn med båt. Siden de hadde såpass få tropper på siden mot Storbritannia, klarte Storbritannia å ta de troppene Frankrike hadde, i tillegg til at Storbritannia videre gikk for å ta over Italia og til slutt sette kurs mot Frankrike og Russland som var under å angripe hverandre.  
 
Tyskland var jo akkurat som i spillet, hvis vi sammenligner det med første verdenskrig var de hardt rammet på begge sider, men i motsetning til virkeligheten ble spillet spilt med tanke på å være på lag med Frankrike og Italia for å ta over Russland i spillet. Gjennom historien klarte Tyskland seg i et lengre tidsrom enn i spillet, Tyskland klarte seg flere år men dessverre endte det ikke slikt for Tyskland i spillet. Tyskland var i tillegg til å være på lag med disse to landene også på lag, med det Osmanske riket. Storbritannia var i virkeligheten altså under første verdenskrig i allianse med Frankrike, mens under spillet klarte Storbritannia å ta over Frankrike.                                    
 
Resultatet av hvordan spillet endte(vist nedenfor):
       
Land
Sum av ant. nådde tropper
Russland
8
Storbritannia
8
Frankrike
5
Østerrike-Ungarn
5
Osmanske riket
5
Italia
1
Tyskland
0

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar